Incepand de saptamana trecuta, Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, Asociatia Ecoteca si Asociatia pentru Consum Sustenabil pun la dispozitia studentilor si cetatenilor un centru destinat dezbaterilor si atelierelor pe tema dezvoltarii durabile.
Este vorba despre un spatiu de 100 de metri patrati, amenajat in campusul facultatii, situat pe Strada Gheorghe Polizu nr. 1-7 (in apropierea Garii de Nord).
Centrul a fost renovat, mobilat si dotat prin programul de finantari „Mobilizam Excelenta”, creat de Porsche România și dezvoltat impreuna cu Fundatia Comunitara București. De asemenea, a beneficiat de sustinere financiara din partea companiei Gradinariu si a Asociatiei Ecotic.
Centrul poate fi folosit de studentii, elevii sau cetatenii interesati de subiectul dezvoltarii durabile. Ei pot organiza aici dezbateri pe teme precum managementul, reciclarea si valorificarea deseurilor, poluare, sustenabilitate, risipa alimentara, eficienta energetica, reducerea consumului de resurse sau orice alta tema legata de dezvoltarea durabila.
In plus, atât elevii si studentii la arte, design sau arhitectura, cât si mesterii, designerii si artizanii consacrati sau in devenire pot dezvolta aici produse din deseuri sau din materiale alternative, sustenabile. Au la dispozitie scule si ustensile diverse (bormasina, surubelnita electrica, flex, slefuitor, fierastrau circular, fierastrau sabie, fierastrau pendular, pistol de vopsit, pistol de lipit, letcon si alte ustensile mici).
Partenerii proiectului isi propun sa atraga in Centrul de Dezvoltare Durabila Polizu studentii, stakeholderii si cetatenii interesati de dezvoltarea sustenabila a societatii.
„In cadrul Asociatiei Ecoteca, oferim servicii de consultanta in managementul deseurilor. De-a lungul timpului, am observat o lipsa de performanta si de preocupare pentru acest sector, dar si o ruptura intre mediul academic si detaliile tehnice ale acestui domeniu in crestere. De aceea, ne bucura deschiderea aratata de conducerea Facultatii de Chimie, care a sustinut implementarea unui sistem de colectare selectiva a deseurilor in campusul Polizu si incearca in mod constant sa faciliteze interactiunea studentilor cu industria”, spune Raul Pop, managerul de proiect din partea Ecoteca, explica importanta unor astfel de initiative. (A.D.).